Poslovni bonton

Dobili ste posao, ali niste sigurni u način komunikacije unutar firme, a niti u vanjsku komunikaciju u smjeru od firme prema javnosti. Pod time se podrazumijevaju dobavljači, poslovni partneri, kupci ili konzumatori usluge.  U tom slučaju potrebno je u prvom redu detektirati kakav je unutarnji poslovni bonton firme  i kakav model poslovnog komuniciranja se koristi osim onog općeg svima nam poznatog. Neke firme npr. oslovljavaju korisnike usluge sa „ti” ostvarujući pri tome prisnost s kupcem, kao i oslovljavaju se međusobnom sa „ti“. Neke pak rabe one klasične modele komunikacije u poslovnom bontonu sa „vi“. Dakle, potrebno je utvrditi o kakvom tipu organizacijske kulture je riječ i sukladno tome se ophoditi.  Poslovni bonton unutar većine firmi sastoji se od poznavanja i primjene zakonitosti u poslovnom svijetu koji čine uljudno ponašanje i ophođenje sa suradnicima. Često doživimo i situacije u poslovanju koje nas posve iznenade s obzirom na to da tvrtke nemaju educirani kadar u pogledu kulturnog  ponašanja prema kupcima, a osnove  bontona ne primjenjuju. Takve tvrtke imaju negativnu reputaciju i vrlo brzo se pročuje na tržištu o njima i njihovim djelatnicima koji ne poštuju fundamentalna načela vladanja prema kupcima, i većinom su im i međuljudski odnosi vrlo narušeni. Kako bi izbjegli ovakve firme, potrebno se prethodno informirati o  imidžu tvrtke, odnosima sa zaposlenicima i kako kotiraju „na vani“. Da bi maksimalno oblikovali sebe i usvojili poslovni bonton, od iznimne važnosti su dosadašnje stavke o kojima smo već prethodno pisali, a odnose se na verbalno i neverbalno komuniciranje, dok upravo neverbalno čini više od  iznenađujućih 55 % komunikacije, a očituje se kroz sljedeće točke:

 • pozdravljanje, pogled, osmijeh i ključno je čvrsto rukovanje
 • osobna higijena,uredni nokti i kosa, kod žena decentan make up
 • nenametljiv parfem sukladan tipu kože i osobnosti
 • odabir boja i elegantne poslove odjevne kombinacije, uglađene, prikladne cipele
 • umjereno gestikulirati

Poslovni bon ton je najočitiji na poslovnom ručku gdje zaposlenici doslovno skidaju maske. Većina zaposlenika od nižih do visokih menadžerskim pozicija uopće ne poznaje elementarnu kulturu. Često se zgrozimo kada uočimo da se pretjeruje s alkoholom, te da određeni broj sudionika poslovnog ručka ne zna se služiti priborom za jelo, pije pivo uz riblje jelo, ne zna zašto služi koja čaša, navaljuje na buffet ili švedski stol kao da je nestašica hrane, grabi hranu sa žlicom, trpa usta, naručuje dodatna skupocjena pića… Dakle, ovakvo ponašanje je protivno poslovnom bontonu te je vrlo važno znati da uvijek netko postoji tko uočava detalje i „snima“ vas kako se ponašate u kontekstu poslovnog ručka. Odmjerenost i poznavanje kulture sjedenja, konzumacije hrane, osnovno znanje o vinima i umjerenost u jelu i piću kao i teme za komunikacija za vrijeme poslovnog ručka su svakako relevantne za zaposlenike i njihovu procjenu za „stolom“.

Verbalna i neverbalna  komunikacija u skladu s poslovnim bonton nalaže da znate:

 • artikulirati se i argumentirati, činjenično dijaloški razgovarati
 • koristiti umjerenu intonaciju glasa, služiti se npr. dinamičnim temama, zanimljivostima trenutnog tržišta, novitetima
 • davati točne, istinite i provjerene informacije
 • poslovno korespondirati kroz upotrebu elektroničkih medija
 • pri pregovaranju služiti se poslovnom terminologijom djelatnosti koju tvrtka obavlja
 • voditi računa o vremenskoj determinanti
 • konkretizirati i znati iskomunicirati srž problema, dati rješenje i zaključiti sastanak
 • konstruktivno reagirati bez ega i vlastitih kompleksa
 • detektirati lošeg timskog igrača i iskreno se suočiti s istim argumentima

Podsjećamo vas kako je neophodno biti samokritičan, budući da je to jedini put za unapređenje samog sebe i kontinuirani rast, te je potrebno imati objektivnu sliku o sebi. Na koji način i u kolikoj mjeri djelujemo u poslovnoj komunikaciji, kakav dojam ostavljamo na sugovornika ili tzv. „promatrače“  prilikom razgovora, pregovora, davanja izjava za javnost i sl. najčešće možemo ustanoviti tako da se pitamo kakva smo mi to poslovna jedinka, što doprinosimo firmi, što možemo poboljšati u svom načinu i kakav je naš poslovni bonton?!

Kreirajte svoj prepoznatljivi imidž i pokušajte osvijestiti svoje eventualne nedostatke u poslovnom komuniciranju te unaprijediti sebe ulaganjem u znanje.

Posts created 57

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top
%d blogeri kao ovaj: