Što vidjeti u Pragu?

U prijašnjem tekstu smo definirali Prag kao jednu od top destinacija. Što svakako trebate vidjeti ako se odlučite otići u Zlatni grad, koji s pravom uživa u tom nazivu i na što sve morate paziti, možete pročitati dalje u tekstu.

U Prag možete ići u vlastitom aranžmanu ili preko agencije. Ako idete osobnim vozilom imate cca.700 km vožnje iz ZG (računajte uz benzin i trošak vinjeta za autoceste slo, at, cz). Smještaj možete naći preko booking “preporuke”, gdje ovisno koliko “kasno rezervirate”možete nekad uštedjeti i do 90%. Preko agencije je svakako najjeftinija varijanta: cijena za 4 dana, 3 noćenja (smještaj 3* s doručkom), uz profi vodiča i vožnju autobusom počinje s cca.1.150 HRK, a što se više bliži termin tako se ponuda smanjuje i završava nekad i na cca.790 HRK (samo morate vremenski biti dovoljno fleksibilni i naravno pratiti ponudu). Iskreno, nebitno je u kojem dijelu grada ste smješteni jer je Prag jako dobro povezan metroom, iako ima samo 3 linije (crvena, žuta i zelena ilitiga A, B i C). Čak i ako se nikad prije niste vozili metroom vjerujte lako ćete se snaći od točke A do točke B. U principu jedina linija bitna za vas je ona zelena (A linija), koja povezuje sve što “trebate” vidjeti. Stanice koje morate zapamtiti su one s “M” Mustek i Museum nalaze se centralno, Malostranska je stanica s druge strane Vltave. Od svih navedenih stanica u par minuta hoda možete obići sve vrijedno obilaska. Kartica za metro košta preračunato cca. 1 Euro i vrijedi 30min, dovoljno za vožnju u jednom smjeru. Možete je kupiti na kiosku ili još jednostavnije na automatu, koji se nalazi na svakoj stanici i koji ima višejezične upute te vas lako vodi kroz kupnju.

Što se mijenjanja novca tiče i razrađene prevare čeških mjenjačnica u vezi s valutnim poslovanjem, skidam Česima kapu do poda. Tu budite jako oprezni i dobro čitajte prije nego se odlučite negdje promijeniti novac. Prevara je sljedeća: U visini očiju imate tablicu sa svim svjetskim tečajima (kao kod nas) i tu piše recimo da je tečaj krune 1EUR =25 CZK (što je neki normalan tečaj). Naravno zaletite se, date 100 Eura i tu je već kasno, jer ono što niste vidjeli je tablica ispod, gdje vrijedi drugi tečaj kada vi od njih kupujete krune recimo 1EUR = 18 CZK a to je razlika od cca. 30% što nije zanemarivo (zašto bi umjesto 100 Eura dobili u protuvrijednosti 70 Eura?). Također zanemarite i one istaknute natpise provizija 0%, istina provizija je 0% ali za iznose iznad recimo 2000 Eura! Dakle sasvim legalana prevara (jer je sve “jasno istaknuto”), čudi me da kod nas toga još nema. Preporučujem da novac zamijenite kod našeg čovjeka (Bosanca), čija mjenjačnica se nalazi malo dalje od dna Vaclavog trga (kontra strana od spomenika), znači od Vaclava idete ravno od kraja trga, i opet samo ravno produžite s desne strane je ogroman New Yorker, a s lijeve odmah mjenjačnica Praha 1 ,br. 382 (crvena ploča) i br.4 (plava). Kad smo kod označavanja ulica, u Pragu još imate iz doba Habsburgovaca tzv. konskripcijske brojeve (crvene ploče) na zgradama uz redovne “orijentacijske “brojeve (plave ploče). Kad dođete kod našeg čovjeka samo počnite naši pričati i dobit ćete najbolji tečaj ;-).

Mjenjačnica “kod Bosanca”

Zbog svoje iznimne povijesne i kulturne vrijednosti od 1992 godine stari dio Praga upisan je u UNESCO svjetsku kulturnu baštinu, ali osim starog grada jako je puno toga za vidjeti te je doista teško složiti preporuku za obilazak bez da se ne izostavi dosta toga, a opet najbolje da se fokusirate na one najrazglašenije punktove, barem prilikom prvog dolaska.
U obilazak svakako krenite od Vjenceslavog trga (Vaclavske namesti), koji sliči više ulici nego trgu. Bilo da ste izašli na metro stanici Mustek ili Museum naći ćete se s gornje (Museum) ili donje (Mustek) strane trga, gdje se na vrhu (Museum) nalazi se Narodni muzej, a malo ispod Vjenceslavov spomenik (Vjenceslav na konju). Tamo se također nalazi spomen ploča Janu Palachu koji se 1969 spalio na tom trgu i tako postao simbolom suvremene borbe Čeha i Slovaka za slobodu i manje poznatom Jan Zajicu koji se mjesec dana nakon Jana Palacha spalio na istom mjestu ali je ostao manje poznat. Na potezu od Vjenceslavog trga prema centru nalazi se, u sporednoj tzv.Štepanskoj ulici meni osobno najdraža građevina (iznutra) i mjesto za popiti kavu Lucerna palac ili palača Lucerna koju je projektirao i sagradio djed bivšeg predsjednika Vjenceslava Havela 1921. Ne radi se tu o klasičnoj palači, unutra se nalazi plesna dvorana, kino, barovi, kafići..dućani. Prilikom prolaza kroz arkadu prvo što ćete zamijetiti je skulptura Vjenceslava na mrtvom konju koji visi sa stropa. Skulpturu je izradio buntovni umjetnik David Cerny 1967 kao parodiju na Vjenceslavov spomenik na trgu. U klasično i vrlo ukusno uređenom kafiću Lucerna možete popiti kavu uživajući u pogledu na arkadu i skulpturu. U prolazu se također još uvijek nalazi tzv. Paternoster lift, sigurno ste ih vidjeli u filmovima. To je lift bez vrata u koji doslovno “uskačete” dok se on istim tempom bez stajanja kreće (u svijetu već odavno nisu više u uporabi jer su “preopasni”).

Palača Lucerna

Nakon palače Lucerna uputite se od Vjenceslavog trga prema starom gradu (usput promijenite novac kod Bosanca), izaći ćete na Starogradskom trgu koji se nalazi između Vjenceslavog trga i Karlovog mosta. Tamo imate poznati Praški astronomski sat (najstariji astronomski sat na svijetu), preko puta stare vijećnice nalazi se Hram Djevice Marije Tinske, spomenik Jana Husa itd.itd.,e sad o starom gradu bi se dalo dosta pisati, najbolje obiđite sve što vidite oko sebe.

Praški astronomski sat

Nakon što pređete preko Karlovog mosta dolazite u onaj kreativni dio grada, tzv. Malu četvrt ili Mala strana (sjećate se metro stanice Malostranska?) Mala strana je najkreativniji dio Praga. Sve je “apetitlih” od izloga, dućančića, kafića baš sve. U tom dijelu naći ćete najužu ulicu (koja čak ima i semafor) a vodi do restorana Čertovka. Tamo je i zid Johna Lennona pun grafita koji je 80-tih postao simbol za sve češke prosvjednike protiv vlade, vlada je 1998 zid čak pokušala okrečiti ali uzalud..ispisivanje grafita se nastavilo. U blizini se nalazi John Lennon pub.

John Lennon Pub
Lijevo: Četrovka Desno: Zid Johna Lennona
Mala strana

Od Male strane se najbolje uputite prema Praškom dvorcu (Pražsky hrad ), to je najveći drevni dvorac na svijetu i dom češkog predsjednika. Usput možete obići Zlatnu ulicu (Zlatá ulička) koja je dobila naziv po alkemičarima koji su u 16 st. navodno imali zadatak proizvesti zlato. Ulica se sastoji od kuća koje su različito obojene i dio su prstena oko Praškog dvorca. Svakako obiđite katedralu Sv.Vida, radi se o impozantnoj gotičkoj katedrali koja je sjedište praškog biskupa. Tamo ćete se vjerojatno najviše načekati, jer su redovi bez obzira na dolazak uvijek dugi.

Katedrala Sv.Vida

Prilikom povratka (ako se vraćate istim putem) možete još obići baroknu Valdštejnsku palaču (Valdštejnský palace) i pripadajući vrt (Valdštejnska zahrada). Kad zatopli, ako imate sreće u vrtu možete vidjeti bijelog pauna.

Nakon toga uputite se preko prvog mosta (Manesuv) a koji se nalazi prije Karlovog iz vašeg smjera i vodi prema staroj židovskoj četvrti Josefov. Iako na prvu savjet zvuči morbidno svakako obiđite staro židovsko groblje. Groblje je zanimljivo je po tome što ima više slojeva, ograničen prostor nije dozvoljavao širenje groblja u širinu, pa se groblje moralo proširiti u visinu (grob na grob). Groblje ima oko 12 000 nadgrobnih ploča koje su nakošene, porušene i naslanjaju se jedne na druge, a najstarije nadgrobne ploče podignute su 1439. godine. Nekoliko sinagoga se nalazi u neposrednoj blizini, no svakako nemojte propustiti vidjeti Staronovu sinagogu. Legenda kaže da se u Staronovoj Sinagogi skriva Golem. Golem je biće napravljeno od gline kojeg je, prema legendi kreirao Rabbi Löw kako bi zaštitio Židovsku Četvrt. Golem je danas jedan od glavnih suvenira te četvrti. Španjolska sinagoga s pravom je jedna od najljepših u Europi gdje možete vidjeti izložbu židovske povijesti. Nešto dalje od ostalih možete pogledati Jeruzalemsku, najnoviju sinagogu u Pragu izgrađenu u Art Nouveau stilu.

Gore lijevo: Jeruzalemska sinagoga; Gore desno: Španjolska sinagoga Dole: Staro židovsko groblje

Ako ovo sve uspijete obići već ste puno napravili. Zaboravila sam napomenuti da ćete usput gotovo na svakom koraku vidjeti nekakav spomenik ili skulpturu, nastavno par slika kako to otprilike izgleda. Za istaknuti je svakako Franz Kafka (pokretna skulptura) koja se nalazi pored shopping centra Quadrio, a iz McDonaldsa u centru imate najbolji pogled na skulpturu :-). Visećeg Freuda susrest ćete najkasnije dok budete u potražnji za nekom pivnicom… naravno samo ako ne budete gledali u pod dok hodate.

Ovo su samo neke od nezaobilaznih “destinacija”, naravno nismo svi isti i nemamo iste interese.

Šećer za kraj: Ako ste ljubitelj zbilja jako neobičnih građevina uzmite si vrijeme za izlet u mjesto Kutna Hora. To je povijesni gradić 80km od Praga koji je pod UNESCO zaštitom – najbolje da odete na izlet koji košta oko 40 Eura ( nudi se na svim bitnijim punktovima Praga). Pored prekrasne gotičke crkve Sv.Barbare I starog centra grada u susjednom Sedlecu se nalazi katolička kapela Crkve Svih Svetih (Hřbitovní kostel Všech Svatých) koja sadrži kosti između 40.000 do 70.000 pokojnika, od kojih su mnoge kosti dijelom dekoracija i namještaja kapele. Neću puno pisati i kvariti doživljaj jer takva mjesta je najbolje – vidjeti tj. osjetiti na vlastitoj koži :-).

Kosturnica u Sedlecu – kapela Crkve Svih Svetih
Posts created 57

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top
%d blogeri kao ovaj: