Kako uspješno odraditi razgovor za posao

Napokon je osvanuo i taj dan, dobili ste priliku predstaviti se na razgovoru za posao.  Bez obzira koliko poslovno iskustvo iza sebe imamo, koliko smo kvalificirani za posao za koji smo se prijavili, koliko vježbali i pripremali se za intervju i najzad kolikogod samopouzdanje i visoko mišljenje o sebi imali – svi imamo tremu prilikom razgovora za posao (neki više neki manje). Već smo u prijašnjem članku naglasili da ćete najbolje odraditi razgovor dok ste još uvijek zaposleni, osjećat ćete se sigurnijim i opuštenijim te ćete tako neopterećeni i prirodniji lakše odgovarati na pitanja. Zanemarite sve silne savjete o pripremama za razgovor. Kako se pripremiti kada nijedan nije isti? Možete učiti napamet odgovore na kliše pitanja, no nit su pitanja uvijek ista niti poslodavac želi čuti naučene tj. “preporučene“ odgovore. Na kraju krajeva: znate tko ste, svoje osobne podatke imate u glavi, znate koliko znate i što ste sve radili – ako namjeravate biti iskreni nemate se šta puno pripremati (nije da predstavljate nekog drugog!).

Kad su u pitanju pripreme jedino što možete napraviti je pripremiti pravi outfit i informirati se o tvrtki za koju ste se prijavili. Raspitajte se, možda imate nekoga iz branše ili jednostavno guglajte potrebne informacije. Poslodavci vole čuti koliko o njima znate jer im to naravno laska, isto tako u uvodnom dijelu dok se predstavljaju svi drže monologe u obliku hvalospjeva (tko su, što su, koliko su veliki i uspješni, kako imaju najbolje uvjete, svi žele raditi za njih itd.) – ne dajte da vas to zaplaši, tim ljudima je u opisu posla veličanje tvrtke za koju rade a u praksi vjerojatno ionako sve potpuno drugačije izgleda. 

Odjenite se shodno poziciji za koju ste se prijavili, a ako niste sigurni što obući košulja (ispeglana)  ili bluza bez uzoraka (za žene vrijedi decentan dekolte – ne do pupka) i hlače ili tamne traperice opet bez uzoraka (kod žena i suknja preko koljena i najlonke (nikad gola noga)), te cipele (ne tenisice, čizme, japanke i sl.) – nepogrešiv su izbor. Za voditeljske pozicije poželjan je sako, za direktorske odijelo i kravata kod muških a kod žena može osim odijela poslužiti i neka kulturna (najbolje crna) haljina i sako. Ukratko: klasični outfiti su uvijek IN. Uz odjeću, za cjelokupan dojam ključan je uredan izgled. Kod žena vrijedi : nema raznoraznih dekorativnih dodataka na glavi (rajfova, marama), kosa u rep ili puštena (nikakve večernje frizure), decentna šminka (bez žbuke) i decentan nakit (zaboravite naušnice koje se protežu do ključnih kostiju). Kod muških vrijedi: uredno ošišana kosa i obrijani.

Uvijek imajte na pameti da nemate drugu priliku za prvi dojam! Dok čekate da vas prozovu, obično su s vama i ostali kandidati. Ne pričajte previše, budite tajanstveni (nikad ne znate tko sjedi pored vas i zašto vas određene stvari ispituje). Prilikom ulaska najprije pozdravite sve prisutne (bez da se derete) s dobar dan ili dobro jutro (nikako bok, ćao,ej itd – niste skupa ovce čuvali). Zatim se predstavite imenom i prezimenom te rukujte sa svima prisutnima (poželjan je čvrst stisak ruke, ne pretjerujte ali imajte na umu da mlohav stisak ruke poslodavcu puno govori o vama). Ako želite da vam zapamte ime poslužite se tzv. James Bond metodom tako što prvo kažete prezime, zatim ime i prezime: “Zovem se Bond, James Bond”. Zvuči komično no dokazano funkcionira. Dok sjedite držite uspravan položaj, noga uz nogu (nikako raširenih nogu), ruke uz tijelo (ne naslanjajte se na stol, nema podbočavanja). Od ulaska nadalje cijelo vrijeme držite kontakt očima, ne gledajte u pod dok razgovarate ali isto tako ne buljite u samo jednu osobu ili točku. Sjedite mirno, ne vrtite se, ne radite grimase,ne škljocajte kemijskom i sl. sve su to znakovi nervoze ili  dosade a ne želite da  gospoda primijeti da ste nervozni ili još gore da pomisle da vam je dosadno.

Teško je predvidjeti tijek razgovora, te smo već utvrdili da je priprema nemoguća, no moguća je kontrola razgovora u smislu da ste upoznati s greškama koje ne smijete raditi te iste probate izbjegavati tijekom intervjua. Pravilo broj jedan i u ovom slučaju je manje je više. Odgovarajte izravno na postavljeno pitanje kratko i jasno služeći se činjenicama, ne idite u širinu jer u najboljem slučaju ćete ostaviti dojam da ste naporni i volite filozofirati, a u najgorem ćete po mogućnosti otvoriti pitanja koja nisu bila u planu i time se dovesti u neugodne situacije. Dovoljno je jedno pitanje koje vas može izbaciti iz takta. Ovo pravilo posebno vrijedi kada se radi o pitanjima vezano za bivše poslodavce, tipa zašto ste dali otkaz i sl. Dakle, ako ste i bili nezadovoljni i imali problema ne naglašavajte to jer otvarate put sumnji da s vama nešto nije u redu (u očima poslodavca uvijek je djelatnik kriv), a možda će vas čak i detaljnije početi ispitivati sve o bivšoj tvrtki, evtl.konkurentskoj (kandidati za posao su najbolji izvor informacija o konkurenciji, iznenadili bi ste se koliko se povjerljivih informacija da izvući u tih par minuta razgovora!). Budite sigurni u pojedinim branšama se svi poznaju, sve se da provjeriti a na kraju krajeva za pretpostaviti je da kao što ste bivšu tvrtku, tako danas sutra i ovu potencijalnu negdje ocrnite ili “izdate” te time već na prvu imate veliki minus kad je u pitanju lojalnost.  Ako niste sigurni što trebate odgovoriti, uzmite si malo vremena prije nego odgovorite tako da na glas ponovite pitanje koje vam je postavljeno dok razmišljate što da odgovorite (samo ne srljajte). Određena doza humora i osmijeha je također dobrodošla tijekom razgovora ( morate procijeniti – nemojte pretjerivati) ne pokušavajte konstantno biti smiješni i neumjesno se cerekati – ispadate neozbiljni. Isto tako pokažite iskren interes za posao, tome će dosta doprinijeti i vaše znanje o potencijalnoj tvrtki, neka čuju da ste se ozbiljno raspitali o njima i niste došli samo odraditi razgovor ali opet nemojte ići do te mjere  da samo klimate glavom i odgovarate samo ono što mislite da poslodavac želi čuti. Jedno od neizbježnih i nama osobno najomraženijih kliše pitanja a koje će vam sigurno svaki poslodavac na kraju postaviti je pitanje zašto mislite da ste upravo vi kandidat za tu poziciju ili zašto bi baš vas trebalo zaposliti?! Nikad nismo shvaćali čemu to pitanje, ali moramo se pomiriti da postoje stvari koje ne razumijemo. Točan odgovor ne postoji, svakako se osvrnite na to da svojim znanjem, iskustvom itd.možete puno doprinijeti, no tu opet pazite da ne pretjerate sa superlativima (niste najbolji, uvijek postoji bolji, nemojte se podcjenjivati ali isto tako pazite sa samohvalom).

Kad završe gospoda će vas pitati dali vi imate kakvih pitanja?Opet oprez! Ako ništa ne pitate, recimo da ne valja (jer se može protumačiti kao da vas ne zanima baš previše i jedva čekate da izađete) a opet ako se odlučite pitati nešto morate paziti što da pitate, pa je najbolje da se držite ziheraških pitanja vezanih za sam posao, primjer : Ako se odlučite za mene, kada bi bio mogući početak rada? Time ostavljate dojam da ste voljni početi raditi. Nikako: Koliko godišnjeg imam? Kad mi je slobodan dan? Od koliko do koliko radim i sl.? Samo da naglasim imam neko vjenčanje za mjesec dana pa ću trebati slobodno 3 dana ako nije problem!? Mislimo da nije potrebno dodatno objašnjavati zašto su takva pitanja nepoželjna.

Za kraj se opet kulturno rukujte sa svima prisutnima, ako vam sami kažu koji je sljedeći korak (npr. javit ćemo vam se za dva , tri dana itd.) recite da se veselite povratnoj informaciji, a ako vam ništa ne kažu smijete biti toliko slobodni i pitati kada možete računati s povratnom informacijom. Nadamo se da smo vam svojim savjetima (a koji su rezultat nebrojenih razgovora) mogli pomoći te vam želimo uspješno ostavljanje prvog dojma.

Posts created 57

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top
%d blogeri kao ovaj: