Naziv radnog mjesta

Prilikom prijave za radno mjesto ( bilo da se prijavljujete kod nas ili u inozemstvu ) obratite posebnu pažnju na to za koju poziciju se točno prijavljujete. Da vam netko u zemlji njemačkog govornog područja ponudi poziciju Reinigungskraft, ako donekle razumijete njemački zasigurno biste prvo pomislili da se radi o nekoj ( kako to i sam dio riječi govori ) jakoj poziciji, ako ne govorite njemački i stavite taj izraz u gugl translejt on bi vam samo potvrdio vaše “visoko”mišljenje, no zapravo se radi o poslu čistačice ilitiga doslovno prevedeno snazi za čišćenje.

Stranci su doista sofisticirani kada je u pitanju nomenklatura i dodjela funkcija u tvrtkama te se trude nikoga ne podcjenjivati, dapače kao što vidite neskromno veličaju navedenu funkciju.

Ono što je također vrlo strogo definirano je hijerarhija tvrtke i rang odgovornosti. Rad u stranim tvrtkama zapadnog područja je, kao što smo već spomenuli uglavnom čista šablona. Dobra strana šablone je red u strukturi i činjenica da ne možete puno pogriješiti dok se krećete unutar zadanih gabarita budući da je sve točno definirano, s druge strane riskirate preuranjeno odumiranje moždanih stanica jer u takvim sustavima nemate puno prostora za vlastito mišljenje i osobni razvoj. Svako unapređenje od strane tvrtke vas vodi samo na novi nivo sustava gdje se opet susrećete s novom šablonom i nastavljate svoju ulogu marionete. Međutim kako se dižete na veći nivo hijerarhije tako stranci za razliku od naziva zanimanja na nižoj hijerarhijskog ljestvici poslovanja postaju skromniji. Nijemci najčešće koriste hijerarhiju naziva kako slijedi: na samom vrhu imate voditelje poslovanja (Geschäftsleitung) u najboljem slučaju koriste riječ Geschäftsführung (nije potrebno dodatno objašnjavati moć riječi Führung), ispod imate uglavnom voditelje regija, voditelje odjela itd. Amerikanci su tu još kompleksniji: CEO, senior vice president, senior director, head of …, senior manager…itd.itd. svako ima strogo dodijeljenu funkciju koja ga jasno smješta u hijerarhiju – njima sve jasno – nama itekako zbunjujuće jer po samom nazivu ne možete tek tako zaključiti tko je kome nadređen. Mi na Balkanu takve probleme ne poznajemo, kod nas su svi direktori bez obzira na to što ili koga imali pod sobom (ljude, šume, ceste ili tajnice), bili stvarni ili samoprozvani svi se neskromno drže za direktora, što pak zna biti jako zbunjujuće za strance kad prvi put poslovno dođu u našu zemlju.

I dok se akademici drugih struka nakon studija i postdiplomskog bore s pitanjem gdje s titulom ispred ili iza imena (iako je sve zakonski definirano), akademski obrazovani ekonomisti je uopće ne rabe jer je riječ direktor sasvim dovoljna – barem dok je predstavljanje u pitanju. Usput za sve one koji nisu znali, inženjeri doktori medicine i svi profesori imaju titule iza imena. Samo titule poslijediplomskog studija (dr.sc., mr.sc.) idu ispred imena. A pošto nama Balkancima skromnost baš i nije vrlina, kod nas se na osobni zahtjev titule mogu upisati i na bankovne kartice. Malo smo proširili temu dodatnim informacijama, no ono što smo htjeli naglasiti je da je jako bitno da se prilikom prijave raspitate o poziciji za koju se prijavljujete te zadaćama i odgovornosti koje to radno mjesto nosi, jer po samom nazivu ( pogotovo u stranim tvrtkama ) to ne možete uvijek na prvu zaključiti.

Posts created 57

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top
%d blogeri kao ovaj: