Kako (ne) napisati CV

Unatoč svim mogućnostima  21. stoljeća još uvijek mnogi muku muče s pisanjem CV-a , neki iz neznanja a kod nekih se čini da možda čak i svjesno ignoriraju osnovne standarde izrade i to rade upravo kako bi privukli pažnju (što može biti dvosjekli mač). Zanimljivo je koliko pažnje pogotovo mladi posvećuju svojim profilima na društvenim mrežama te ih obrađuju do savršenstva, a kad su u pitanju  vremenske investicije koje im mogu promijeniti život nisu u stanju investirati isto to vrijeme i napraviti dobar CV. Jasno, puno je lakše poslati poslodavcu mail koji doslovno glasi:

“Vidjela sam oglas ja bi se prijavila! Attachment: Selfie.”

Tijekom dosadašnje karijere naletjeli smo na mnogo zanimljivih prijava, a neke nam dan danas ne idu iz glave. Bilo je tu svega: od slika nagih cura koje se valjaju na tepihu tigrastog uzorka (valjda zbog pretpostavke da muškarac zapošljava te da će im se takvim pristupom tj.odgovarajućom fotografijom povećati šanse za primanje u “radni” odnos – dapače tu mogućnost uopće ne isključujemo – muške kolege s posebnom pažnjom pregledavaju slike kandidatkinja), onih koji su stavljali slike s vjenčanja, onih koji su stavljali slike sebe sa svim poznatim ličnostima s kojima su se susreli (prije/poslije koncerta, na kolodvoru, na ulici), onih pisanih ručno koje nitko nije mogao dešifrirati ili pak onih punih pravopisnih grešaka i nepotrebnih informacija, pa sve do primjeraka koje je netko drugi napisao za nekoga i to je u CV-u (što drugo nego) strogo naglasio! Bilo je tu i ostalih naglasaka : Ja sam nećak od….moj stric je ….itd.itd.

Morate biti svjesni važnosti CV-a, to je prvi dojam koji ostavljate na poslodavca i ključan je prilikom donošenja odluke o pozivu na razgovor. Kad shvatite da je pisanje CV-a investicija u sebe a ne gubljenje vremena i uložite potreban trud, tek onda možete očekivati ozbiljne rezultate vaših prijava na oglase. Dakle ako šaljete zamolbu u namjeri  da doista i dobijete posao (a ne molite Boga za suprotno) pristupite na sljedeći način:

1.Ne pišite ručno CV, ako nemate kompjuter doma sigurno imate nekoga tko vam može pomoći. Skinite s interneta format CV-a, Europass je trenutno najkorišteniji a možete ga skinuti na:

https://europass.cedefop.europa.eu/hr/documents/curriculum-vitae

2. Svi smo mi jako vješti u filtriranju svojih slika i poziranju kako bi ispali što bolje na slikama okinutim mobitelima s oko 12 megapiksela, koji bez problema konkuriraju čak i nekim profesionalnim fotoaparatima, ali kad je u pitanju posao selfie ilitiga samoslik je najgora moguća varijanta. Investirajte 30 Kn u slikanje! Obucite se poslovno: može i ne mora biti sako, košulja, fina bluza ili pulover – ovisno naravno o poslu za koji se prijavljujete. Uredan izgled je ključan: nema masne kose, tone gela, šminke i raznoraznih ukrasa za glavu (ako i imate zelenu kosu, piercing i tetovaže nitko vas ne bi trebao  osuđivati prilikom odabira  dok izgledate kulturno i uredno). Slikajte se kao za dokumente – razlika je samo u tome što slika ne mora biti biometrijska te se smijete umjereno i nasmijati (lagan osmijeh je čak i poželjan – ne i kreveljenje).

3. Kronološki unesite sve potrebne podatke, krenite od osobnih:

Ne stavljajte broj mobitela na koji se ne javljate ili mail koji više ne koristite da vas poslodavac sve i da hoće ne može dobiti. Isto tako navedite ozbiljan kontakt tj. mail u obliku: ime+prezime@gmail.com (nikako:cica.mica@hotmail.com, mala.slatka@gmail.com i slično (naizgled suvišna uputa no nažalost sve već viđeno)).

Ako imate djecu ne morate to posebno naglašavati niti objašnjavati da vam ima tko  čuvati djecu. Generalno se klonite  svih dodatnih, nepotrebnih informacija prilikom pisanja.

Kod unosa povijesti radnih odnosa krećete od sadašnjeg tj.zadnjeg radnog mjesta kronološki unatrag do edukativnog dijela.

Obavezno navedite sva radna mjesta. Primjer: Neki ljudi koji su završili fakultet i sad se prijavljuju za rad u struci se srame napisati da su nekad recimo konobarili? Zašto? Čovjek se nikad ne bi trebao sramiti za rad – sramota je nerad . Osim toga u ovom slučaju bi to samo značilo da osoba ima iskustva u radu s ljudima što je veliki plus za poziciju za koju se sada prijavljuje. Iskustvo u radu s ljudima je uvijek plus u CV-u. U svakom poslu ste prisiljeni raditi s ljudima u bilo kojem obliku, a to je složit ćete se uglavnom i najteži dio posla.

Ako niste bili prijavljeni tijekom rada, a takvih priča je nažalost i previše, svejedno  navedite poslodavca, poziciju i trajanje radnog odnosa (kad vam taj rad već i ne ide u radni staž, neka barem bude zabilježen kao radno iskustvo – to je već puno). Ne naglašavajte cijelu priču još dodatno u stilu: radio sam na crno, nisu me prijavili…itd !

S druge strane nikako vam ne ide u prilog ni ako ste promijenili dosta radnih mjesta (a ne radi se o sezonskim poslovima), budite sigurni da će – ako vas pozovu na razgovor – pitati za razlog. Tu možete biti iskreni u smislu da niste bili zadovoljni s primanjima, nije vam produžen ugovor, niste bili prijavljeni i sl. Ako ste imali osobne probleme sa šefovima i kolegama taj dio prešutite jer vam to zasigurno ne ide u prilog bez obzira dali ste u pravu.

Točno navedite sve što ste radili i za što ste bili odgovorni! Prilikom pisanja prođite u glavi svoju svakodnevnicu na poslu, zapišite sve vaše obveze od dolaska do odlaska (izostavite pauze :-)), zatim prođite sve izvanredne obveze koje ste imali ništa ne ispuštajte jer ovdje ne vrijedi: “Manje je više”.

4. Navedite i sve tečajeve i radionice koje ste pohađali, koje jezike govorite, informatički stupanj obrazovanja itd. Ništa ne preskačite, ni seminare na kojima ste od dosade skoro zaspali – sve je bitno! Priložite sve certifikate, diplome, potvrde i reference bivših poslodavaca (dužni su vam na upit poslati preporuku).

5. Konačno kad kompletirate CV i odlučite u koje tvrtke se želite prijaviti, pronađite na internetu mail kontakte za prijavu i adrese sjedišta tvrtki (ako na internetu nema kontakt kadrovske službe pošaljite sve na info mail tvrtke (svaka tvrtka ga ima a uglavnom glasi: info@nazivtvrtke.com ), u mailu zamolite da vaš CV proslijede odgovornim osobama)). Investirajte dodatno još koju kunu u sebe te CV-e uz motivacijsko pismo (koje u ovom članku nećemo obraditi) pošaljite ne samo mailom nego ih  isprintajte  i poštom dodatno pošaljite na sjedišta tvrtki (taj dio smo detaljnije objasnili u članku: Posao “bez veze”). Takav pristup će vam zasigurno povećati šanse poziva na razgovor. Prije printa i slanja obavezno provjerite pravopis!

Nadamo se da smo vam na neki način mogli pomoći. U suštini je najbitnije od svega da budete iskreni. Iskustva koja bi vi najrađe prešutjeli mogu biti presudna u donošenju odluke kod zapošljavanja a i isto tako  dodatno uljepšavanje vam neće pomoći te će se najkasnije prilikom početka rada svaka vaša (ma koliko sitna laž) razotkriti. Nažalost vam ne možemo pokazati ekstremne primjere CV s kojima smo se mi susreli, no kako bi imali predodžbu o tome kako to otprilike izgleda, na sljedećem linku možete naći neke primjere iz svijeta:

https://worldwideinterweb.com/funniest-job-resumes-of-all-time/

Posts created 57

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top
%d blogeri kao ovaj: