Ljekovito bilje

Ljekovite trave od pamtivijeka su se koristile za prevenciju i liječenje određenog broja bolesti. Čudotvorna svojstva organskog bilja i trava pripisuju se pojedinačnom djelovanju ili pak u raznim kombinacijama za ljudski organizam. Interesantno da veliki broj svjetski poznatih alternativnih pristupa kroz prošlost još u doba antike, helenizma i Babilona za zadatak su imali naći najbolju mješavinu i omjer za liječenje oboljelog čovjeka. Važno je znati da veliki broj trava ne smijemo svojevoljno kombinirati, već se trebamo informirati o doziranju, pripravljanju, svježem kuhanju i miješanju s drugim travama. Budući da puno ljekovitih trava u jednom trenutku mogu postati otrov, a ne lijek, treba biti oprezan. Odličan svezak knjiga o travama napisao je poznati francuski travar Maurice Messegue, a izdvajamo njegovu knjigu „Vratimo se prirodi“ koja nas je posebno oduševila i nudi obilje korisnih savjeta i pripravaka od ljekovitog bilja. Najpoznatije su nam mediteranske, planinske biljke, koje se suše i od njih se pravi čaj, tinkture,eliksiri, rakije i vina.

Najpoznatija biljka koja ovisno o količini i duljini natapanja u prokuhanoj vodi može biti i lijek i otrov je kadulja od lat. Salvia officinalis. Inače, vrlo djelotvorna, ali uvijek mora biti svježe spravljena i svakako se treba držati uputa o pripravku za čaj.
Donosimo vam recept za pripravak vina od kadulje iz knjige Emila Keršeka „Ljekovito bilje u vinu i rakiji“ što nas posebno veseli, a odnosi se na sve one koji ma je potreban antistres napitak.
“U litri slatkog dalmatinskog vina moči se 8-10 dana, uz povremeno mućkanje 80 g kaduljina lišća. Ljudi pod stresom te rekonvalescenti trebaju taj pripravak uzimati nakon jela 1-3 velike žlice na dan ( kao lijek ). Djelovanje se osjeti već nakon dva sata, a traje i nekoliko dana nakon prestanka uzimanja. Protiv noćnog znojenja treba nešto prije spavanja uzeti 50 kapi tinkture od kadulje. Katkada kadulja nadomješta i antibiotike, a njezin se med cijeni više od ostalih vrsta. “

Jednom prilikom tako u potrazi za organskim ljekovitim biljem, a nakon dugogodišnjeg proučavanja sastojaka trava i djelovanja, naišli smo na bakicu u BiH koja bere organsko bilje i prodaje na svoj način. Naravno, fiskalizacija za to malo trave nije potrebna . Iskreno govoreći, do susreta s ovom simpatičnom staricom nismo ni znali što je macina trava, a kamoli koji je djelokrug te trave. Nasmijali smo se s njom, a pogledajte i zašto.

Posts created 57

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top
%d blogeri kao ovaj: